Piękna zima była w tym roku. Aby zatrzymać klimat świąt postanowiłam zrobić sernik inspirowany "Sernikiem Londyńskiem"

Składniki na spód:
  • 225 g digesteve
  • 2 łyżki maku
  • 90 g masła

Mak i ciasteczka digestiwe zmielić (osobno). Masło rozpuścić. Wszystkie składniki połączyć. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożyć spód ciasta z pokruszonych ciasteczek w tortownicy. Wstawić do lodówki aby spód "stwardniał".

Składniki na masę serową:
  • 1 kg sera
  • 5 jaj
  • 2 budynie
  • 225 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy
  • skórka z pomarańczy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • sól mała szczypta

Piekarnik rozgrzać do 180°C, góra - dół. 

Jajka ubić z cukrem. Dodać pozostałe składniki, na średnich obrotach zmiksować do połączenia składników. Serową masę wylać a spód.

Na dno piekarnika położyć brytfannę z woda, włożyć sernik. Piec 40 min. Po tym czasie piekarnik wyłączyć ale nie otwierać jeszcze przez 1 godz. Po upływie czasu, wyciągnąć i ostudzuić.

Składniki na polewę:
  • 145 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy


Wszystkie składniki połączyć, zmiksować, aż cukier się rozpuści.


Składniki na dekorację z pomarańczy:
  • 1 pomarańcza
  • 5 łyżek cukru
  • 1/3 szklanki wody

Pomarańcze umyć i pokroić na plasterki. Na dużej patelni rozpuścić cukier z wodą. Dodać plastry pomarańcza (1 warstwę) - karmelizować.

Na wystudzony sernik wylać śmietanową polewę. Udekorować pomarańczą.


Smacznego :)





1 komentarz: