Domowe wędliny są smaczne i zdrowe - wiesz co jesz. Najważniejsze aby mięso kupić ze sprawdzonego źródła, które nie będzie naszpikowane chemikaliami.
Karczek w słoiku to prosty sposób na domową konserwę.
- 1,5 kg karkówki
- 1,5 łyżki mielonej gorczycy (zwykłą młotkowałam w moździerzu)
- 1,5 łyżki soli (ja użyłam 1 łyżkę peklosoli i 1,5 łyżki soli kamiennej)
- 1 łyżka cukru
- 1 czubata łyżeczka pieprzu (1,5 łyżeczki ziaren młotkowałam wraz z gorczycą)
- 1 łyżka majeranku
- 1 główka czosnku
- 2 łyżki żelatyny
- 1 szklanka zimnej wody
- liście laurowe (tyle ile jest słoików)
Na drugi dzień, karczek ponownie wymieszać i przełożyć do słoików - ciasno ubijać, tak aby pozbyć się powietrza. Od góry słoika pozostawić ok. 2 cm wolnej przestrzeni. Na wierzchu położyć po listku laurowym. Zakręcić słoiki.
Słoiki ułożyć na blasze tak aby się nie stykały - włożyć do zimnego piekarnika nastawionego na 100°C. Piec ok. 2,5-3 godz. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić do wystygnięcia (nie otwierać piekarnika).
Tak przygotowane domowe konserwy mogą stać w lodówce do 2 miesięcy.
Smacznego :)
Źródła przepisu: Ogrodnik w podróży, Smaczna Pyza
Brak komentarzy