Domowe wędliny są smaczne i zdrowe - wiesz co jesz. Najważniejsze aby mięso kupić ze sprawdzonego źródła, które nie będzie naszpikowane chemikaliami. 
Karczek w słoiku to prosty sposób na domową konserwę.

Składniki:
  • 1,5 kg karkówki
  • 1,5 łyżki mielonej gorczycy (zwykłą młotkowałam w moździerzu)
  • 1,5 łyżki soli (ja użyłam 1 łyżkę peklosoli i 1,5 łyżki soli kamiennej)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 czubata łyżeczka pieprzu (1,5 łyżeczki ziaren młotkowałam wraz z gorczycą)
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 szklanka zimnej wody
  • liście laurowe (tyle ile jest słoików)

Mięso pokroić na kawałki różnej wielkości, włożyć do miski. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki wody, kiedy napęcznieje podgrzać ciągle mieszając aż do rozpuszczenia. Dodać młotkowaną gorczycę z pieprzem, cukier, sól, majeranek, wyciśnięty praską czosnek (lub drobno pokrojony), ostudzoną żelatynę, resztę zimnej wody. Wszystko razem wymieszać*, aż woda się wchłonie i masa stanie się kleista (czas mieszania ok. 10-15 min). Miskę z mięsem przykryć szczelnie folią spożywczą. Włożyć na 24 godz. do lodówki.

Na drugi dzień, karczek ponownie wymieszać i przełożyć do słoików - ciasno ubijać, tak aby pozbyć się powietrza. Od góry słoika pozostawić ok. 2 cm wolnej przestrzeni. Na wierzchu położyć po listku laurowym. Zakręcić słoiki. 

Słoiki ułożyć na blasze tak aby się nie stykały - włożyć do zimnego piekarnika nastawionego na 100°C. Piec ok. 2,5-3 godz. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić do wystygnięcia (nie otwierać piekarnika).

Tak przygotowane domowe konserwy mogą stać w lodówce do 2 miesięcy.


Smacznego :)

Źródła przepisu: Ogrodnik w podróży, Smaczna Pyza


*mięso najlepiej mieszać (ugniatać) rękoma w jednorazowych rękawiczkach (bez rękawiczek sól będzie szczypał w dłonie).

Brak komentarzy