Składniki:
- 1/2 kg wątróbki drobiowej
- 2 cebule
- pęczek koperku
- ok. 200 g masła
- papryka słodka - czubata łyżeczka
- papryka ostra - wg smaku
- cynamon - szczypta
- bazylia - 1/2 łyżeczki
- rozmaryn - 1/2 łyżeczki
- pieprz - wg smaku
- sól - wg smaku
Wątróbkę wymyć, obrać z błon i pokroić. Cebulę pokroić w ćwierć plastry (połówka cebuli jeszcze na pół i kroimy). Koperek w miarę drobno pokroić.
Na rozgrzanej patelni rozpuścić trochę masła i podsmażyć cebulę na średnim ogniu. Dodać paprykę słodką i ostrą, chwilę podsmażyć. Dodać masło, wątróbkę, cynamon, oregano, rozmaryn - podsmażyć. Pokrojony koperek podzielić na 3 części. Dodać 1 część koperku, dalej smażyć. Co jakiś czas dodawać masło tak aby wątróbka dusiła się w maślano-koperkowym sosie. Mniej więcej w połowie czasu smażenia dodać 2 część koperku. Pod koniec smażenia wątróbkę przyprawić pieprzem, solą - chwilę podsmażyć. Na koniec dodać 3 część koperku i wyłączyć palnik. Całość smażenia wątróbki trwa ok 20 min.
Smacznego :)
Źródło przepisu: Marek
Brak komentarzy