Dużo, dużo, dużo koperku i masła. Tak kolega zaczął mi dyktować przepis na wątróbkę z koperkiem. Przepis oryginalny i ciekawy. Przyznam, że wątróbka jest miękka i bardzo smaczna. 

Składniki:

  • 1/2 kg wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • pęczek koperku
  • ok. 200 g masła

Przyprawy:

  • papryka słodka - czubata łyżeczka
  • papryka ostra - wg smaku
  • cynamon - szczypta
  • bazylia - 1/2 łyżeczki
  • rozmaryn - 1/2 łyżeczki
  • pieprz - wg smaku
  • sól - wg smaku

Wątróbkę wymyć, obrać z błon i pokroić. Cebulę pokroić w ćwierć plastry (połówka cebuli jeszcze na pół i kroimy). Koperek w miarę drobno pokroić.

Na rozgrzanej patelni rozpuścić trochę masła i podsmażyć cebulę na średnim ogniu.  Dodać paprykę słodką i ostrą, chwilę podsmażyć. Dodać masło, wątróbkę, cynamon, oregano, rozmaryn - podsmażyć. Pokrojony koperek podzielić na 3 części. Dodać 1 część koperku, dalej smażyć. Co jakiś czas dodawać masło tak aby wątróbka dusiła się w maślano-keperkowym sosie. Mniej więcej w połowie czasu smażenia dodać 2 część koperku. Pod koniec smażenia wątróbkę przyprawić pieprzem, solą - chwilę podsmażyć. Na koniec dodać 3 część koperku i wyłączyć palnik. Całość smażenia wątróbki trwa ok 20 min.

Smacznego :)

Źródło przepisu: Marek

Brak komentarzy