Jabłka, ser, ciasto drożdżowe razem tworzą bardzo fajne połączenie. Sernik smakuje jak duża drożdżówka z serem przełamana kwaskowatością jabłka - pycha :D

Składniki:
  • 250 g mąki
  • 15 g drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 30 g masła
  • 500 g białego sera
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • sól
  • 1 szklanka cukru
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 2 - 3 jabłka
  • 1 - 2 łyżeczki rumu
  • 30 g rodzynek
  • 1 op. wiśni kandyzowanych
  • 30 g prażonych płatków migdałowych

W dużej misce drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru (odjąć od szklanki) i mlekiem, dodać trochę mąki, przykryć odstawić na ok 10 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę mąki, 1 jajko, szczyptę soli, 2 łyżki cukru, masło, wyrobić ciasto, przykryć ściereczką. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.

Biały ser zmielić, dodać pozostały cukier, 2 jajka, budyń, szczyptę soli, otartą skórkę z 1 cytryny, dobrze wymieszać mikserem.

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plastry, skropić rumem. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie z odrobiną rumu.

Ciasto drożdżowe rozwałkować. Formę (ja użyłam formy do tarty o średnicy 32 cm) wysmarować masłem, wyłożyć ciastem. Rozsmarować masę serową, ułożyć plasterki jabłek. Przystroić wiśniami i rodzynkami. Piec 30 - 35 min w temperaturze 200ºC. Gotowy sernik posypać prażonymi płatkami migdałowymi.

Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Nigdy takiego sernika na jadłam! Jestem bardzo ciekawa połączenia ciasta drożdżowego, sera i jabłek :)

    OdpowiedzUsuń