Obdarowana dość sporą ilością ogórków, mogłam sobie pozwolić na wypróbowanie więcej niż 1 przepisu. Przepis znaleziony w internecie, zaintrygował mnie dodatkiem pieprzu ziołowego.

Składniki:
  • 4 kg małych ogórków*,
  • 1 kg cebuli,
  • 4 torebki pieprzu ziołowego,
  • 2 szklanki octu,
  • 2 szklanki cukru,
  • 6 płaskich łyżek soli,

Ogórki umyć, nie obierać! Wraz ze skórka pokroić w słupki, przełożyć do miski, zasypać 3 płaskimi łyżkami soli - wymieszać. Cebulę obrać, przeciąć na pół, pokroić w talarki, przełożyć do miski, dodać 1 łyżkę soli - wymieszać. Ogórki i cebulę odstawić na 1 godz.

Ogórki odsączyć, dodać wyciśniętą cebulę, cukier, ocet, 2 łyżki soli, pieprz ziołowy, wszystko razem wymieszać. Odstawić na 1 godz.

Ogórki ciasno układać w słoikach, zalać powstałym sokiem ogórkowo-octowo-pieprzowym, zakręcić. Pasteryzować od zagotowania wody 10 min.

*Przepis można spokojnie wykonać z grubych ogórków nasiennych - należy przed pokrojeniem łyżką wydrążyć nasiona, a długie słupki skośnie przeciąć na pół lub 3 części, w zależności od wielkości ogórka.

Smacznego :)

Źródło przepisu: Moje gotowanie, Wila333

1 komentarz:

  1. Czy mozna wiedziec ile gr ma ta przyprawa Pieprz Ziolowy? Nie mam do niej dostepu wiec chyba zrobie sama

    OdpowiedzUsuń