W prezencie od Oli dostałam również 3 dorodne cukinie. Jak nic zrobię przetwory - pomyślałam. Zaczęłam szukać przepisu i znalazłam:
Składniki:
- 3 kg cukinii kolorowej
- 5 łyżek soli
- 0,5 kg cebuli
- 0,5 kg marchwi
- 1 kg papryki
Składniki na zalewę:
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki mielonego chili*
- 3 łyżeczki białej gorczycy
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 1 łyżeczka kolendry ziarnistej
- kilka liści laurowych - po 1 na słoik
- olej - po 1 łyżce na słoik
Cukinie umyć, nie obierać! Przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić w cienkie plasterki (jak mamy małe cukinie to wystarczy przekroić na pół). Posypać 3 łyżkami soli i odstawić na 2-3 godziny.
Cebule obrać, pokroić w piórka, posypać 2 łyżkami soli i również odstawić na 2-3 godziny.
Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Cukinie odcedzić, dodać odciśniętą cebulę, marchewkę i paprykę.
Zalewa
Ocet zagotować, dodać cukier, dołożyć przyprawy (ziele angielskie, chili*, białą gorczycę, pieprz ziarnisty, kolendrę w ziarnach), zagotować. Gorącym płynem zalać sałatkę, wymieszać, odstawić na 3 godziny.
Warzywa wraz z zalewą przełożyć do słoików i do każdego dodać po 1 liściu laurowym i 1 łyżce oleju.
Pasteryzować 10 min. od zagotowania wody.
* Zamiast mielonej chili można dodać 1- 2 świeże papryczki chili, należy je wcześniej drobno pokroić i dodać do cukinii wraz z pozostałymi warzywami.
Smacznego :)
Źródło przepisu: allrecipes - AnnaGóska
czy można zrobić bez cukru?
OdpowiedzUsuńMożna dodać mniej cukru (do smaku) bez cukru ocet będzie przebijał - zdominuje pozostałe smaki.
UsuńJadłam tę sałatkę moja mama taką robi i podaje na niedzielny obiadek najczęściej z kaszą i mięsem w sosie. Sałatka jest baaaardzo smaczna.
OdpowiedzUsuńczy te wszystkie kuleczki po zagotowaniu zalewy mozna wyjac
OdpowiedzUsuńSpokojnie można wyjąć kuleczki.
Usuńw przepisie piszesz "Cukinie odcedzić, dodać odciśniętą cebulę......" tzn czy mam wcześniej podgotować cukinie jęzli tak to jak długo ?
OdpowiedzUsuńCukinia i cebula posypane solą puszczają sok. Cukinie i cebulę należy odcisnąć z soku, który się wytworzył. Słony sok z warzyw wylać. Cukinię i cebulę połączyć, zalać octową zalewą.
UsuńNa ile szklanek wody ta szklanka octu? Czy sam ocet? Bo chcem delikatnia bo nie lubie octu.
OdpowiedzUsuńW tym przepisie na sałatkę nie dodaje się wody - jest sam ocet. Sałatka wbrew pozorom nie wychodzi mocno octowa. Ale skoro nie lubisz octu możesz dać go trochę mniej.
UsuńA czy jest koniecznosc odciskania soku z cukini i cebuli? Nie staci ra salatka na smaku w takim wypadku?
OdpowiedzUsuńJeżeli nie odciśniemy cukinii i cebuli z soli to wyjdzie bardzo słona sałatka. Po odciśnięciu sałatka nie traci walorów smakowych.
Usuń