W prezencie od Oli dostałam również 3 dorodne cukinie. Jak nic zrobię przetwory - pomyślałam. Zaczęłam szukać przepisu i znalazłam:

Składniki:
  • 3 kg cukinii kolorowej
  • 5 łyżek soli
  • 0,5 kg cebuli
  • 0,5 kg marchwi
  • 1 kg papryki

Składniki na zalewę:
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili*
  • 3 łyżeczki białej gorczycy
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka kolendry ziarnistej
  • kilka liści laurowych - po 1 na słoik
  • olej - po 1 łyżce na słoik

Cukinie umyć, nie obierać! Przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić w cienkie plasterki (jak mamy małe cukinie to wystarczy przekroić na pół). Posypać 3 łyżkami soli i odstawić na 2-3 godziny.

Cebule obrać, pokroić w piórka, posypać 2 łyżkami soli i również odstawić na 2-3 godziny.

Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.

Cukinie odcedzić, dodać odciśniętą cebulę, marchewkę i paprykę.

Zalewa
Ocet zagotować, dodać cukier, dołożyć przyprawy (ziele angielskie, chili*, białą gorczycę, pieprz ziarnisty, kolendrę w ziarnach), zagotować. Gorącym płynem zalać sałatkę, wymieszać, odstawić na 3 godziny.

Warzywa wraz z zalewą przełożyć do słoików i do każdego dodać po 1 liściu laurowym i 1 łyżce oleju.
Pasteryzować 10 min. od zagotowania wody.

* Zamiast mielonej chili można dodać 1- 2 świeże papryczki chili, należy je wcześniej drobno pokroić i dodać do cukinii wraz z pozostałymi warzywami.

Smacznego :)

Źródło przepisu: allrecipes - AnnaGóska

11 komentarzy:

  1. czy można zrobić bez cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać mniej cukru (do smaku) bez cukru ocet będzie przebijał - zdominuje pozostałe smaki.

      Usuń
  2. Jadłam tę sałatkę moja mama taką robi i podaje na niedzielny obiadek najczęściej z kaszą i mięsem w sosie. Sałatka jest baaaardzo smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  3. czy te wszystkie kuleczki po zagotowaniu zalewy mozna wyjac

    OdpowiedzUsuń
  4. w przepisie piszesz "Cukinie odcedzić, dodać odciśniętą cebulę......" tzn czy mam wcześniej podgotować cukinie jęzli tak to jak długo ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinia i cebula posypane solą puszczają sok. Cukinie i cebulę należy odcisnąć z soku, który się wytworzył. Słony sok z warzyw wylać. Cukinię i cebulę połączyć, zalać octową zalewą.

      Usuń
  5. Na ile szklanek wody ta szklanka octu? Czy sam ocet? Bo chcem delikatnia bo nie lubie octu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie na sałatkę nie dodaje się wody - jest sam ocet. Sałatka wbrew pozorom nie wychodzi mocno octowa. Ale skoro nie lubisz octu możesz dać go trochę mniej.

      Usuń
  6. A czy jest koniecznosc odciskania soku z cukini i cebuli? Nie staci ra salatka na smaku w takim wypadku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli nie odciśniemy cukinii i cebuli z soli to wyjdzie bardzo słona sałatka. Po odciśnięciu sałatka nie traci walorów smakowych.

      Usuń