Sezon grillowy w pełni. A oto moja propozycja na weekendowe grillowanie, podpatrzona w Australijskim Masterchef. Lista składników jest długa, ale samo wykonanie banalnie proste. Żeberka są soczyste i pyszne.
Składniki:
- 1 1/2 kg żeberek wieprzowych
Składniki na marynatę:
- 1 łyżka drobno siekanej cebuli
- 1 łyżka drobno pokrojonego czosnku
- 1 łyżeczka gorczycy mielonej (lub zmiażdżonej w moździerzu)
- 1 łyżeczka wędzonej papryki chilli (ja użyłam po 1 łyżeczce chili i słodkiej papryki wędzonej)
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka soli
Składniki na sos:
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 drobno siekana cebula
- 1 pokrojony pomidor wraz z miążeszem
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka musztardy Disjone
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 2 liście laurowe
- 1 1/2 1 łyżeczki soli
- skórka pomarańczowa
- papryka calapenio wraz z nasionami
Żeberka pokroić na kawałki. Składniki marynaty wymieszać, natrzeć mięso. Półmisek z żeberkami przykryć folią i wstawić na min. 2-3 godz do lodówki.
Sos
Ocet wlać do garnka, podgrzewać. Dodać cukier i pozostałe składniki, podgotować na wolnym ogniu.
Żeberka położyć na grillu posmarować sosem (stronę nad rusztem). Przewrócić na 2 stronę - posmarować sosem. Przy każdorazowym obróceniu wierzchnią część mięsa smarować sosem.
Według tego przepisu można upiec żeberka w piekarniku.
Żeberka pieczone w piekarniku:
Żeberka pokroić na grubsze kawałki (ok 5 kostek). Składniki marnaty wymieszać, natrzeć mięso. Półmisek z żeberkami przykryć folią i wstawić na min. 2-3 godz do lodówki. Po wyjęciu skropić olejem i usmażyć na patelni grillowej.
Żeberka przełożyć do brytfanny, polać sosem, przykryć pokrywką lub folią, dusić 1 1/2 godz w piekarniku nagrzanym do 180 -185°C. Gdy sos zacznie się redukować żeberka obrócić na 2 stronę czynność tę powtórzyć 3-4 razy. Żeberka są gotowe gdy widelec wity między kości lekko wchodzi.
Po upieczeniu żeberka pokroić na mniejsze kawałki.
Smacznego :)
Źródło przepisu: Matt Moran Master Cheff Australia
Weekend przed nami. Dobrze byłoby skorzystać z Twojej podpowiedzi na smaczne żeberka :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie się prezentują, pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńMuszą być smaczne!
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńBrzmi przepysznie. Akurat mam żeberka w zamrażarce i zastanawiałam się jak je przyrządzić :)
OdpowiedzUsuńŚwietne żeberka! Już udało mi się żonę namówić, dlatego za parę dni będę próbować ich smaku :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na żeberka!
OdpowiedzUsuńŻeberka, Dobry kufel piwa i można zaczynać weekend :D Polecam! Są smaczne.
OdpowiedzUsuń