Sezon grillowy w pełni. A oto moja propozycja na weekendowe grillowanie, podpatrzona w Australijskim Masterchef. Lista składników jest długa, ale samo wykonanie banalnie proste. Żeberka są soczyste i pyszne.

Składniki:
  • 1 1/2 kg żeberek wieprzowych

Składniki na marynatę:
  • 1 łyżka drobno siekanej cebuli
  • 1 łyżka drobno pokrojonego czosnku
  • 1 łyżeczka gorczycy mielonej (lub zmiażdżonej w moździerzu)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki chilli (ja użyłam po 1 łyżeczce chili i słodkiej papryki wędzonej)
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka soli

Składniki na sos:
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 drobno siekana cebula
  • 1 pokrojony pomidor wraz z miążeszem
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy Disjone
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 liście laurowe
  • 1 1/2 1 łyżeczki soli
  • skórka pomarańczowa
  • papryka calapenio wraz z nasionami

Żeberka pokroić na kawałki. Składniki marynaty wymieszać, natrzeć mięso. Półmisek z żeberkami przykryć folią i wstawić na min. 2-3 godz do lodówki.

Sos
Ocet wlać do garnka, podgrzewać. Dodać cukier i pozostałe składniki, podgotować na wolnym ogniu.

Żeberka położyć na grillu posmarować sosem (stronę nad rusztem). Przewrócić na 2 stronę - posmarować sosem. Przy każdorazowym obróceniu wierzchnią część mięsa smarować sosem.

Według tego przepisu można upiec żeberka w piekarniku.

Żeberka pieczone w piekarniku:
Żeberka pokroić na grubsze kawałki (ok 5 kostek). Składniki marnaty wymieszać, natrzeć mięso. Półmisek z żeberkami przykryć folią i wstawić na min. 2-3 godz do lodówki. Po wyjęciu skropić olejem i usmażyć na patelni grillowej.

Żeberka przełożyć do brytfanny, polać sosem, przykryć pokrywką lub folią, dusić 1 1/2 godz w piekarniku nagrzanym do 180 -185°C. Gdy sos zacznie się redukować żeberka obrócić na 2 stronę czynność tę powtórzyć 3-4 razy. Żeberka są gotowe gdy widelec wity między kości lekko wchodzi.

Po upieczeniu żeberka pokroić na mniejsze kawałki.

Smacznego :)

Źródło przepisu: Matt Moran Master Cheff Australia

8 komentarzy:

  1. Weekend przed nami. Dobrze byłoby skorzystać z Twojej podpowiedzi na smaczne żeberka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi przepysznie. Akurat mam żeberka w zamrażarce i zastanawiałam się jak je przyrządzić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne żeberka! Już udało mi się żonę namówić, dlatego za parę dni będę próbować ich smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Żeberka, Dobry kufel piwa i można zaczynać weekend :D Polecam! Są smaczne.

    OdpowiedzUsuń