Chyba najbardziej popularne ciasteczka w Ameryce.  Są kruche i szybko znikają z talerza. Uwielbiaj je dzieci i dorośli. Na przyjęciu urodzinowym synka szybko znikały. Dobrze, że dużo ich upiekłam. Przepis jest bardzo prosty:

Składniki:
  • 150 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki drobnej soli
  • 113 g masła w temp. pokojowej
  • 75 g cukru
  • 75 g brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub 1 łyżeczka cukru waniliowego)
  • 1 jajko średniej wielkości
  • 170 g gorzkiej czekolady posiekanej (lub kulki czekoladowe)
  • 60 g orzechów włoskich posiekanych

W misce wymieszać mąkę, sodę i sól. W osobnej misce mikserem utrzeć masło z cukrem i ekstraktem waniliowym. Pod koniec ubijania dodać jajko. Wszystko razem ubić, aż masa będzie gładka i lśniąca. Do maślanej masy stopniowo dodać mąkę i wszystko razem miksować robotem na średnich obrotach. Do tak utworzonego ciasta dodać czekoladę i orzechy. Wszystko dobrze wymieszać mikserem na małych obrotach. Miskę z ciastem włożyć na min. 15 min do lodówki - lepiej nakłada się ciasteczka.

Gałkownicą do lodów (lub łyżką) nabierać kulki (ok 25 g) i układać w odległości (ok 5cm) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie płaszczyć kulek ciasta przed pieczeniem. Ciastka podczas pieczenia będą się rozpływać tworząc płaskie ciasteczka. Piec ok. 9 min w temp. 180C.

Warianty smakowe ciasteczek:
Ciasteczka można robić w różnych wariantach smakowych, zgodnie z naszym upodobaniem. Wystarczy zmienić 2 ostatnie składniki, np:
  • 170 g mlecznej czekolady
  • 60 g żurawiny
lub
  • 170 g białej czekolady
  • 60 g moreli suszonych
lub własne kombinacje :D

Źródło przepisu:

Smacznego :)

Brak komentarzy