Składniki dla 4 - 6 osób:
  • 500 g dyni ze skórą, podzielonej na cząstki
  • oliwa z oliwek, do skropienia
  • 4 ząbki czosnku, ze skórą, przepołowione
  • listki z kilku gałązek rozmarynu
  • kilka gałązek tymianku
  • 400 g suchego makaronu penne
  • 30 g drobno startego parmezanu i dodatkowo tartego w płatki do podania

Rozgrzać piekarnik do 200°C (z termoobiegiem). Pokroić dynię w cienkie trójkątne cząstki. Nasmarować blachę do pieczenia oliwą z oliwek, a następnie posypać solą i pieprzem. Ułożyć pojedynczą warstwę dyni i skropić ją dość obficie oliwą. Posypać czosnkiem, ziołami i doprawić. Piec 20 - 25 min., aż dynia będzie miękka. W tym czasie zagotować w garnku osoloną wodę. 

Wyjąć dynię z piekarnika i odstawić do ostygnięcia na kilka minut. Zachować na blasze oliwę (wyrzuć zioła i czosnek, gdyż już spełniły swoje zadanie), obrać cząstki dyni ze skóry i pokroić miąższ na kawałki wielkości małych kęsów. 

We wrzącej wodzie gotować makaron zgodnie z instrukcją, aż będzie al dente. Przelać na durszlak, osączyć dokładnie i przełóż z powrotem do garnka. Dodać pokrojoną dynię wraz z oliwą i starym parmezanem, dokładnie wymieszaj. Skosztować i doprawić do smaku według uznania. Podzielić na talerze i podać, posypując każdą porcję parmezanem tartego w duże płatki.

Smacznego :)


Źródło przepisu: "Gordon Ramsay - Szef kuchni po godzinach"

Brak komentarzy