Podczas lata ma się ochotę na lekkie potrawy. Moja propozycja na dziś to marchewka w roli głównej. O bogactwie marchewki w witaminy i minerały, nie będę się rozpisywać bo to oczywiste, że jest warzywem młodości, antyrakowym, poprawia wzrok, to też wiadomo, dlatego przejdę od razu do konkretów: na pierwsze danie proponuję zupę krem z marchewki.
Składniki na 6 porcji
- 400 g marchewki
- 1 jarzynka (seler, por, pietruszka, marchewka)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka startego imbiru lub 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- szczypta cukru
- sól, pieprz mielony
- 200 ml jogurtu naturalnego
W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać marchew i chwilę dusić. Dodać seler, pietruszkę, zielony bukiet z warzyw. Wlać 1 litr ciepłej wody, dodać cukier, pieprz, imbir, sól do smaku. Zupę gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 min.
Zupę wyłączyć, chwilę przestudzić. Wyciągnąć bukiet z warzyw, ziarna pieprzu (przyznam się, że ja nie wyciągałam ziaren pieprzu). Marchew i pozostała warzywa zmiksować blenderem. Wlać jogurt, całość podgrzać, jeszcze raz zmiksować. W razie konieczności zupę doprawić solą i mielonym pieprzem.
Smacznego i na zdrowie :)
Brak komentarzy