A na drugie danie polecam kotlety z marchewki, indyka polane świeżym pietruszkowym dipem.
Idealne danie dla wszystkich z nietolerancją glutenu.
Składniki:
- 200 g mięsa z indyka
- 500 g marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 jaja
- 4 łyżki płatków owsianych lub jaglanych
- sól, pieprz
- szczypta startej skórki cytrynowej
Pietruszkowy dip
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 200 g jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Mięso z indyka opłukać, osączyć, posiekać i zmiksować blenderem. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek oczyścić, przecisnąć przez praskę lub posiekać.
Do mięsa dodać marchew, czosnek, jaja oraz płatki owsiane. Masę wyrobić, doprawić solą, pieprzem i skórką z cytryny, tak aby była pikantna.
Natkę pietruszki opłukać, osączyć, listki poodrywać od gałązek i posiekać. Do jogurtu dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Dip doprawić do smaku sola i pieprzem.
W patelni rozgrzać olej. Z masy marchewkowo-drobiowej uformować kotlety i smażyć porcjami na złocisty kolor.
Podawać z pietruszkowym dipem i np. pieczonymi ziemniakami.
Smacznego :)
Źródło przepisu: Miesięcznik "Sól i pieprz"
Brak komentarzy