Składniki na ok. 12 porcji:

Ciasto kruche:
250 g maki
1 jajko
80 g cukru
125 g masła
szczypta soli, kardamonu, imbiru i kurkumy

Wierzch:
60 g masła
3 jajka
500 g chudego twarogu, zmielonego
100 g cukru
szczypta startej skórki cytrynowej
2 łyżki soku z cytryny
1 op. budyniu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
400 g malin

Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej wgłębienie, do środka wbić jajko. Wokół rozsypać cukier i rozłożyć kawałki masła. Całość zagnieść na gładkie ciasto, uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na ok. 30 min. do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC (z termoobiegiem do 180ºC). Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej niewielką ilością mąki, następnie umieścić je na nasmarowanej tłuszczem blasze do tarty (śr. 24 cm), uformować niewielki brzeg.

Masło rozpuścić w niedużym garnku i lekko ostudzić. Oddzielić białko od żółtek. Ser wymieszać z cukrem, żółtkami, skórką i sokiem z cytryny. Do masy serowej wlać płynne masło. Budyń wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Białko ubić energicznie na sztywną pianę i również dodać do masy serowej. wymieszać i rozprowadzić na cieście.

Maliny przebrać i równomiernie rozłożyć na masie serowej. Tartę piec ok. 40 min. w rozgrzanym piekarniku, następnie wyjąć i odstawić na kratce do wystudzenia.

Brak komentarzy