Sałatka z pomidorów i kopru włoskiego
Składniki:
- 1 duża bulwa kopru włoskiego
- 2 dojrzałe podłużne pomidory
- garść posiekanych liści pietruszki
- kilka posiekanych gałązek kopru
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny lub 2 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Bulwę kopru włoskiego pokroić na bardzo cienkie plastry. Zanurzyć je w lodowatej wodzie na 10 min., by skruszały. W tym czasie pokroić pomidory na cząstki. Włożyć je następnie do miski wraz z odcedzonymi plastrami kopru i dodać zioła. Wymieszać składniki dresingu - cukier puder, sok z cytryny oraz oliwę, doprawić solą i pieprzem. Polać nim sałatkę i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut.
Źródło przepisu:
"Gordon Ramsay - Szef kuchni po godzinach"
Brak komentarzy