Składniki:
- 1 kg karczku
- 1/2 kg soli
- musztarda (ostra - rosyjska, chrzanowa, francuska, kozacka)
- kurkuma, imbir, odrobina kminku mielonego, zioła prowansalskie
Mięso o temperaturze pokojowej natrzeć kurkumą, imbirem, kminkiem mielonym, posmarować musztardą i posypać ziołami prowansalskimi.
Wysypać na blachę (brytfannę) grubą warstwę soli. Karczek umieścić na soli.
Mięso włożyć do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec 1 godz. (do uzyskania wewnątrz mięsa temp. ok. 70ºC)
Źródło przepisu, nieco zmodyfikowane: Wędliny domowe
Karkówka wyszła pyszna-soczysta i odpowiednio słona - ja użyłam ostrej musztardy sarepskiej i też było SUPER POLECAM!!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :)
Usuń