Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 300 - 350 g mąki
- 2 jajka
- sól
- olej do polania
- aby kopytka miały ładny żółty kolor, można dodać szczyptę kurkumy do ciasta
Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w skórach, ostudzić, obrać, zemleć. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, dodać przesianą mąką, jajka i sól, zagnieść szybko ciasto.
Ciasto ziemniaczane podzielić na 3 części. Formować wałeczki grubości palca, pokroić kopytka długości 4 -5 cm.
Kopytka wkładać partiami do wrzącej, osolonej wody, zamieszać, nakryć, a gdy się zagotują, odkryć. Wybierać łyżką cedzakową na cedzak, odsączyć, włożyć do półmiska,polać oliwą lub topioną słoniną ze zrumienioną cebulą.
Smacznego!
Brak komentarzy