To już po przetworach. Do mojej kolekcji przetworów dołączył przecier pomidorowy. Przepis dostałam od Pani Galiny - Ormianki prowadzącej armeńską restaurację we Wrocławiu. Przepis jest banalnie prosty, a aromat czosnku i pieprzu dodatkowo podkreśla smak pomidorów. Idealny do wykorzystania w zimie na zupy czy sosy :)
Składniki:
- 2 kg pomidorów
- 2 bardzo duże ząbki czosnku
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżki soli
- 1/2 łyżki pieprzu, zmielonego
Pomidory obrać ze skórki, pokroić na cząstki, przełożyć do garnka dodać obrane ząbki czosnku, pieprz, cukier, sól. Wszystko razem gotować na małym ogniu, aż pomidory zmiękną i wytworzy się zalewa. Garnek ściągnąć z palnika, blenderem zmiksować, ciepłe przełożyć do słoików, zakręcić. Jeżeli słoiki nie zaciągnęły to wekować 10 min od zagotowania wody.
Smacznego :)
Brak komentarzy