Chałka znakomicie komponuje się z masłem i dżemem (najlepiej domowej roboty). Ja bardzo lubię słodki smak chałki, połączony ze słonym smakiem wędliny i słodko-kwaśnym pomidorem z odrobiną szczypiorku - pycha :)

Składniki:
  • 500 g maki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 80 g cukru
  • 1/4 szklanki letniego mleka
  • 60 g płynnego masła
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli

Drożdże zasypać odrobiną cukru i zalać letnim mlekiem, pozostawić w cieple do uaktywnienia się drożdży (ok 15 min).

Na stolnicę przesiać mąkę. Jajka, roztopione i schłodzone masło, cukier, sól dokładanie razem wymieszać, powoli połączyć z mąką - zarabiając za pomocą noża. Zagnieść gładkie ciasto. Stolnicę lekko oprószyć mąką, ciasto przykryć miską i pozostawić na 30 min. do wyrośnięcia.

Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 3 części. Z każdego kawałka utoczyć wałek długości ok. 40 cm i jednakowej grubości. Zapleść warkocz. Warkocz przełożyć na blachę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 10 min.

Wierzch ciasta zwilżyć, za pomocą pędzelka, mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 35 min.

Smacznego :)

Brak komentarzy