Dawno, dawno temu, mój mąż miał wolne i postanowił zrobić żurek. Przed wyjściem do pracy szybko podyktowałam mu składniki i podałam czynności. Zapisał na małej karteczce, która jest teraz bardzo ważna, gdyż od tamtej pory tylko on gotuje żurek i zawsze z tej krateczki :)


Składniki:
  • 1 włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, kawałek pora)
  • 1 butelka żuru
  • 1 kości wędzone
  • kiełbasa (białą lub inna ulubiona)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kurkuma
  • tymianek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • lubczyk
  • sól
  • pieprz

Czynności - podaję oryginalny zapis:
  1. Ugotować 2 l. wody. 
  2. Dodać 1/4 małej łyżeczki kurkumy i szczyptę tymianku. 
  3. Dodać włoszczyznę (2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, kawałek pora).
  4. Dodać liść laurowy, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, lubczyk 1/2 łyżeczki (można dodać 1/4 łyżeczki imbiru).
  5. Można dodać kości wędzone (żeberka, schab wędzony).
  6. Podgotować 20 min. na małym ogniu pod przykryciem.
  7. Dodać żur.
  8. Dodać kiełbasę.
  9. Dodać 2-3 ząbki czosnku.
  10. Doprawić solą i pieprzem.
  11. Gotować na małym ogniu 15-20 min.
  12. Jedzenie :)
Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo i śmietaną.
Smacznego :)

Brak komentarzy