Pożywna i smaczna zupa. Z proporcji podanych poniżej wychodzi duży kocioł zupy.

Składniki:
  • 600 g kości wołowych (opcjonalnie)
  • 1,2 kg mięsa wołowego z kością (np. szponder)
  • 1 kg kapusty
  • 600 g buraków
  • 300 g marchewki
  • 200 g cebuli
  • 400 g ziemniaków
  • ok. 100 g gęsiego smalcu
  • cytryna
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • koperek
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku


Mięso i kości umyć, zalać wodą, ugotować wywar. Odcedzić.

Wszystkie warzywa umyć, obrać, umyć. Marchewkę, buraki, kapustę pokroić w cienkie paseczki, cebulę w drobną kostkę. Warzywa przesmażyć na gęsim tłuszczu, dodając pod koniec koncentrat pomidorowy. Włożyć do wrzącego, odcedzonego wywaru. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy. Gotować do miękkości uzupełniając ilość odparowanego płynu wrzącą wodą.

Doprawić sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, cukrem, solą i pieprzem.

Smacznego :)

Źródło przepisu: "Kuchnia żydowska"

1 komentarz:

  1. Cześć :) super blog i niesamowite przepisy:) z przyjemnością będę ich próbowała:) zapraszam do mnie do obserwowania:) http://agaslodziak.blogspot.com/ :) pozdrawiam Agata:)

    OdpowiedzUsuń