Danie proste, sycące i z dnia na dzień lepsze.
Składniki:
- 1 kg wędzonych żeberek wieprzowych
- 150 g wędzonego boczku
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- 2 łyżki smalcu
- kminek, papryka słodka i ostra do smaku (opcjonalnie)
Żeberka opłukać. Na dnie garnka roztopić trochę smalcu. Układać warstwami kapustę*, przyprawy, żeberka. Na wierzchu na kapuście położyć pokrojony na kawałki boczek.
Zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez ok. 3 godz.
W miarę potrzeby dodać wody uważając jednak, aby potrawa nie była zbyt rzadka.
*Danie wychodzi dość kwaśne, więc jeśli ktoś nie preferuje tak intensywnych smaków, można kapustę wcześniej przepłukać zimną wodą.
Smacznego:)
Źródło przepisu, nieco zmodyfikowane: "Przepisy kulinarne narodów Jugosławii"
Kapusta jest ok, a co modyfikacji, aby kapusta nie była tak kwaśna ( wytrawna) wystarczy osobno ugotować świeżą kapustę i zmieszać. No i cóż wyjdzie: kapusta po góralski, smacznego.
OdpowiedzUsuń