Przed laty, od pewnej Pani, dostałam przepis na wyjątkowy dżem i sok. Robi się go z małą ilością cukru i zgodnie z zasadą pięciu przemian. Sprawdza się idealnie do malin, truskawek, wiśni,...

Składniki na sok i dżem:
  • 1 kg malin
  • szczypta kurkumy
  • 200 g cukru
  • szczypta imbiru
  • szczypta soli

Maliny z pozostałymi składnikami gotować na małym ogniu. Po zagotowaniu, gotować jeszcze 10 min. Wyłączyć i odstawić na 1 - 2 godz. do wystygnięcia. Zlać sok do słoików.

Do dżemu malinowego dodać:
  • odrobinę bazylii
  • szczyptę kurkumy
  • 100 g cukru

Do pozostałego miąższu malinowego odrobinę bazylii, szczyptę kurkumy i cukier. Gotować na małym ogniu do zagotowania + 10 min, następnie ostudzić. Czynność powtórzyć 5 - 6 razy, aż powidła nabiorą gęstości. Dżem przełożyć do słoików.

Pasteryzować sok i dżem 10 min od zagotowania wody.

4 komentarze:

  1. ja nie pasteryzuje a robię w identyczny sposób, jeżeli dobrze zakręcisz słoiki i po napełnieniu gorąca masa czy płynem postawisz je na pokrywce, nic nie ma prawa ci spleśnieć podczas przechowywania:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Czyli do dzemu nie dajemy imbiru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W dżemie już jest imbir i nie trzeba go już więcej dodawać. Jest to przepis na dżem zgodny z zasadą żywienia według "pięciu przemian" i chodzi tu o to aby zatrzymać smak lata w słoiki - słodki, który odżywia i nawilża organizm.

      Usuń