Składniki:
- 400 g mąki (typ. 500)
- 2-3 jajka
- szczypta soli
- szczypta kurkumy (dla zdrowia i koloru)
- 6-8 łyżek zimnej wody
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jaja, dodać sól i kurkumę, wodę, zagnieść twarde ciasto, starannie wyrabiając. Podzielić na części, cienko rozwałkować, pozostawić do przeschnięcia. Następnie posypać mąka, zwinąć w rulon i ostrym nożem kroić drobne kluseczki. Rozrzucić na stolnicy, pozostawić do przeschnięcia.
Wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem kurkumy, oleju, imbiru, soli, gotować ok 5 - 9 min. (zależy od grubości rozwałkowanego ciasta i czy chcemy al dente).
*Makaron gotuje się w tzw. morskiej wodzie, dobrze dosolonej.
**Dobrze wysuszony, nie ugotowany makaron, można przechowywać do kilku miesięcy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Brak komentarzy