Składniki:
  • 400 g mąki (typ. 500)
  • 2-3 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta kurkumy (dla zdrowia i koloru)
  • 6-8 łyżek zimnej wody

Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jaja, dodać sól i kurkumę, wodę, zagnieść twarde ciasto, starannie wyrabiając. Podzielić na części, cienko rozwałkować, pozostawić do przeschnięcia. Następnie posypać mąka, zwinąć w rulon i ostrym nożem kroić drobne kluseczki. Rozrzucić na stolnicy, pozostawić do przeschnięcia.

Wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem kurkumy, oleju, imbiru, soli, gotować ok 5 - 9 min. (zależy od grubości rozwałkowanego ciasta i czy chcemy al dente).

*Makaron gotuje się w tzw. morskiej wodzie, dobrze dosolonej.

**Dobrze wysuszony, nie ugotowany makaron, można przechowywać do kilku miesięcy w szczelnie zamkniętym pojemniku.


Brak komentarzy