Najlepsze knedle jakie jadłam robiła ciocia K. a oto jej przepis:

Składniki dla 4 osób:
  • 1/4 l wody
  • 1/4 l mleka
  • 25 g masła
  • szczypta soli
  • 500 g maki
  • 1 jajko
  • morele
  • cukier - tyle ile pomieszczą morele

Wodę wraz z mlekiem zagotować w garnku. Po zagotowaniu ściągnąć na chwilę z palnika dodać masło i szczyptę soli. Mieszać, aż masło się rozpuści. Garnek położyć z powrotem na palniku. Zmniejszyć ogień na minimum i powoli dodawać mąkę, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Ciasto powinno być gęste i odchodzić od garnka. Odstawić od ostygnięcia.

Do przestygniętego ciasta wbić 1 jajko i wyrobić ciasto. Ciasto urywać po kawałku. Każdy kawałek rozpłaszczyć w ręce na okrągły placek. Na środku każdego placka, kłaść morele bez pestki. Miejsce pestki zapełnić łyżeczką lub kostką cukru. Morele zawinąć w ciasto i utworzyć kule.

Zagotować wodę w dużym garnku. Dodać szczyptę soli. Knedle gotować 2 -3 po wypłynięciu na powierzchnię wody. Wyjąć łyżką cedzakową.

Podawać z bułką tartą zrumienioną z masłem i szczyptą kardamonu i kurkumy.

Źródło przepisu: ciocia K. :)

Brak komentarzy