Składniki dla 2 osób:
  • 2 pstrągi, tusze wypatroszone o wadze do 300 g każdy
  • 50 g masła miękkiego, o temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki drobnego cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki musztardy (użyłam "musztardę węgierską")
  • 1 łyżeczka czerwonego lub białego octu winnego

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C (termoobieg). Chwilę przed włożeniem ryby przestawić na opiekanie górną grzałką z wentylatorem.

Masło włożyć do rondelka z pozostałymi składnikami - rozpuścić na małym ogniu.

Patelnię grillową rozgrzać na gazie, natłuścić odrobiną oliwy. Rybę umyć, osuszyć, natrzeć pieprzem i solą i od razu położyć na patelni. Do środka wlać trochę roztopionego i polać grzbiet (zostawić trochę do polania 2 strony ryby). Smażyć 5 min., przewrócić na drugą stronę, polać resztą przyprawionego masła i smażyć kolejne 5 min. Tak usmażoną rybę włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 5 min. Po wyciągnięciu z piekarnika polać rybę wytworzonym sosem.


Podawać z sałatką z pomidora i kopru włoskiego oraz ziemniakami z chrzanem.


Źródło przepisu nieco zmodyfikowane: "Gordon Ramsay - Szef kuchni po godzinach"


Brak komentarzy