Krupnik można spożywać kilka razy dziennie, znakomicie oczyszcza i odkwasza organizm.


Składniki:
  • 4 drobno pokrojone marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 6 szklanek wody
  • sól i pieprz ziołowy do smaku

Wszystko gotować około 30 minut. Pod koniec gotowania wrzucić drobno pokrojoną natkę pietruszki, koperek. Od wiosny do jesieni można dodać kilka liści mleczu, pokrzywy. Wtedy zupa uzyska dodatkowe wartości odżywcze i zdrowotne.

Smacznego :)

Źródło przepisu: Stefania Korżawska

2 komentarze:

  1. Bardzo smaczny ale kasza się szybko rozgotowuje.
    Być może trzeba ją osobno gotować (?)
    *Jula T*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tą rozgotowaną kaszę chodzi w krupniku. Dzięki temu, że się rozgotowała wytworzyła swoisty "klej" osłaniający żołądek. Dlatego jest to zupa dietetyczna, łatwo trawienna.

      Usuń