Czyli jaka mąka do czego najbardziej pasuje.

Typ mąki pszennej:

400
Mąka tortowa - do wypieku ciast tortowych

450
Mąka tortowa - przeznaczona do wypieku ciast biszkoptowych, tortów i ciast francuskich, polecana do ciast biszkoptowych i biszkoptowo - tłuszczowych

500
Mąka poznańska - do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek, ciast pierogowych, na pizzę, a także do zasmażek i sosów

Mąka wrocławska - do wypieku pierników, kruchych ciast, naleśników, omletów, ciast drożdżowych, francuskich, półfrancuskich oraz zup i sosów

Mąka krupczatka - szerokie zastosowanie w kuchni domowej do wypieku babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów, ciast kruchych i półkruchych oraz parzonych i makaronowych

550
Mąka luksusowa - do wypieku ciast drożdżowych, naleśnikowych oraz kopytek, knedli, klusek

650
Mąka makaronowa - do wypieku bułek, wypieku pierników, miodowników i ciast ciemnych, robienia zasmażek, jako naturalny składnik zagęszczający do zup i sosów

720
Maka żytnia chlebowa

850
Mąka pszenna chlebowa

1000
Mąka (kaszka) makaronowa pełnoziarnista

1400
Mąka sitkowa do wypieku pieczywa

1850
Mąka graham do wypieku pieczywa

2000
Mąka razowa do wypieku pieczywa

3000
Mąka pełnego przemiału


Najważniejsze typy mąk żytnich:
  • 580 jasna 
  • 800 żytnia 
  • 1400 sitkowa 
  • 1850 starogardzka 
  • 2000 razowa

Brak komentarzy