Czyli jaka mąka do czego najbardziej pasuje.
Typ mąki pszennej:
400
Mąka tortowa - do wypieku ciast tortowych
Mąka tortowa - przeznaczona do wypieku ciast biszkoptowych, tortów i ciast francuskich, polecana do ciast biszkoptowych i biszkoptowo - tłuszczowych
500
Mąka poznańska - do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek, ciast pierogowych, na pizzę, a także do zasmażek i sosów
Mąka wrocławska - do wypieku pierników, kruchych ciast, naleśników, omletów, ciast drożdżowych, francuskich, półfrancuskich oraz zup i sosów
Mąka krupczatka - szerokie zastosowanie w kuchni domowej do wypieku babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów, ciast kruchych i półkruchych oraz parzonych i makaronowych
550
Mąka luksusowa - do wypieku ciast drożdżowych, naleśnikowych oraz kopytek, knedli, klusek
650
Mąka makaronowa - do wypieku bułek, wypieku pierników, miodowników i ciast ciemnych, robienia zasmażek, jako naturalny składnik zagęszczający do zup i sosów
720
Maka żytnia chlebowa
850
Mąka pszenna chlebowa
1000
Mąka (kaszka) makaronowa pełnoziarnista
1400
Mąka sitkowa do wypieku pieczywa
1850
Mąka graham do wypieku pieczywa
2000
Mąka razowa do wypieku pieczywa
3000
Mąka pełnego przemiału
Najważniejsze typy mąk żytnich:
- 580 jasna
- 800 żytnia
- 1400 sitkowa
- 1850 starogardzka
- 2000 razowa
Brak komentarzy