Składniki:
  • 4 świeże czerwone papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 (100 g) cebula, grubo pokrojona 
  • 40 ml octu  z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 (325 g) pomidory, podzielone na ćwiartki
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku


Chili, czosnek, cebulę, ocet, kminek zmiksować na jednolitą, gładką masę. Rozgrzać oliwę na patelni, przełożyć przygotowaną masę, podgrzewać mieszając aż stanie się aromatyczna.

Pomidory zmiksować na gładką masę. Dodać do masy na patelni. Dodać łyżeczkę cukru, podgrzewać nie przerywając mieszania, aż zacznie kipieć. Zmniejszyć płomień i dusić bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, ok. 20 min, aż całość zgęstnieje. Przełożyć do miseczki i podać.

Smacznego :)


Źródło przepisu, nieco zmienione: "Kuchnia Meksykańska"

Brak komentarzy