Nie ma to jak aromat domowej przyprawy do piernika.

Składniki:
  • 4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 3 łyżeczki mielonych goździków
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 lub 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu (w zależności od gustu - mocno dodaje ostrości przyprawie)
  • 1 lub 1/2 łyżeczki mielonego anyżu (w zależności od gustu - anyż ma specyficzny smak i nie każdy go lubi)


Nasiona kardamonu wyłuskać z łupinek. Najlepiej dać do moździerza i lekko rozbić.

Wszystkie przyprawy zmielić w młynku do kawy lub utłuc w moździerzu, lub gotowe zmielone wymieszać.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Brak komentarzy