Klasyczna pizza Margherita według przepisu Georga

Składniki:
  • 3-4 łyżki pomidorowego sosu do pizzy
  • 1 łyżka kaparów
  • 12 przepołowionych pomidorków koktajlowych
  • 50 g mozzarelli pokrojonej (rozdartej) w luźne kawałki
  • 6 - 9 listków bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Pomidorki koktajlowe przepołowione, rozłożone na blasze z papierem do pieczenia, polane oliwą z oliwek, posolone solą morską, piec w temp. 120°C przez 25 min.



Na rozwałkowane ciasto na pizzę rozsmarować sos pomidorowy, zostawiając wolny 1 cm od brzegu. Ułożyć podpieczone pomidorki koktajlowe, posypać kaparami, posmarować brzegi oliwą z oliwek.

Piec w dobrze rozgrzanym piekarniki do temperatury 250°przez ok 5 min.

Po wyciągnięciu z pieca brzegi pizzy posmarować oliwa z oliwek, posypać mozzarellą, rozłożyć listki bazylii.


Smacznego :)

Źródło przepisu: MasterChef Australia

Brak komentarzy