Klasyczna pizza Margherita według przepisu Georga
Składniki:
- 3-4 łyżki pomidorowego sosu do pizzy
- 1 łyżka kaparów
- 12 przepołowionych pomidorków koktajlowych
- 50 g mozzarelli pokrojonej (rozdartej) w luźne kawałki
- 6 - 9 listków bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Pomidorki koktajlowe przepołowione, rozłożone na blasze z papierem do pieczenia, polane oliwą z oliwek, posolone solą morską, piec w temp. 120°C przez 25 min.
Na rozwałkowane ciasto na pizzę rozsmarować sos pomidorowy, zostawiając wolny 1 cm od brzegu. Ułożyć podpieczone pomidorki koktajlowe, posypać kaparami, posmarować brzegi oliwą z oliwek.
Piec w dobrze rozgrzanym piekarniki do temperatury 250°C przez ok 5 min.
Po wyciągnięciu z pieca brzegi pizzy posmarować oliwa z oliwek, posypać mozzarellą, rozłożyć listki bazylii.
Smacznego :)
Źródło przepisu: MasterChef Australia
Brak komentarzy